Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Musikpædagog gør mennesker til stærke talere

Helga Halkjær gik i 2008 i luften med et firma, der træner mennesker i at blive dygtige talere. Specialet på musikvidenskab blev startskuddet til en hektisk men givende tilværelse som iværksætter.

25.08.2015 | Cecilie Asaa

Portrætfoto af Helga Halkjær

Helga Halkjær lukkede døren til en karriere som gymnasielærer og sprang ud som selvstændig specialist i kropssprog og personlig kommunikation.

”Skal vi ikke gå et andet sted hen at snakke. Jeg har virkelig brug for en god kop kaffe at kvikke op på,” er det første Helga Halkjær siger, da jeg møder hende i en af Mejlgades baggårde i Aarhus, hvor hendes firma holder til.

Helga er en travl kvinde. Siden 2008 har hun startet hele fire firmaer. Hendes eget brand, firmaet 'Helga Halkjær', er kernen. 

I den lille enmandsvirksomhed hjælper Helga oplægsholdere, konsulenter, ledere, sælgere, undervisere og andre faggrupper med at blive dygtige til at stå over for et publikum og tale.

Helga træner især stemmeføring og kropssprog med klienterne. Hun fokuserer på, at de lærer hurtigt at finde ro, så de kan fokusere på præsentationen og være tilstede i situationen, i stedet for at have fokus på kroppens alarmberedskab.

Bobler af arbejdsglæde

Da vi har sat os til rette på en kaffebar, viser Helga mig en fyldt kalender på smartphonen og fortæller, at kalenderen som regel er endnu mere overfyldt. Hun arbejder ugentligt et sted mellem 35 og 70 timer.

Men hvad der i kalenderen ser ud til at være et stresset liv, preller udadtil af på Helga. Hun fortæller roligt og nærværende om hendes tilværelse som selvstændig, altimens kaffen i koppen svinder.

"Jeg har altid lyst til at gå på arbejde og glemmer tiden, når jeg er i gang. Jeg nyder den fleksibilitet og frihed, der følger med at være selvstændig," siger hun.

Det er tydeligt at mærke, at Helga har fundet sin rette hylde. Også selvom hun har måttet opfinde den selv.

Lukkede døren til gymnasiejob

Helga er uddannet i musikvidenskab på Aarhus Universitet med en kandidat i sangpædagogik fra Aalborg Universitet. Da hun startede på studiet, var tanken at blive gymnasielærer. Det var en kendt vej for hende at gå, da begge hendes forældre er lærere.

Derfor valgte hun spansk som ekstra fag. Hun fandt dog ud af, at det ikke var noget for hende at læse spansk. Med en et-faglig musikvidenskabelig uddannelse, var muligheden for en karriere som gymnasielærer derfor op ad bakke.

”Derfra så jeg kun én udvej, og det var at skabe mit eget job,” fortæller Helga om baggrunden for, at hun valgte at blive selvstændig.

Lytter til stemmen

Helga kalder sig selv for ’specialist i kropssprog og personlig kommunikation’. Det, hun hjælper sine klienter med, er vokset ud af en interesse for ’talestemmen og kropssprogets udtryk, som hun udforskede i sit speciale på musikvidenskab.

"Derudover er jeg på mange punkter selvlært," siger Helga, "for i realiteten er jeg uddannet rytmisk sangpædagog."

Men studiet har givet Helga nogle særlige forkundskaber, som hun har kunnet bygge videre på, for at kunne stå der, hvor hun står i dag.

”Jeg har lært at lytte til, hvordan mennesker bruger deres stemme. Og jeg ved, hvordan man arbejder med stemmen, så man kan frigive dens fulde potentiale,” fortæller Helga og fortsætter:

” Stemmens klang giver ofte udtryk for den muskulære balance hos en person. Hvis man fx lever af at undervise eller bruger sin stemme mange timer om dagen, er det vigtigt at stemmen fungerer optimalt, og at den samtidig er behagelig at lytte til for publikum.”

Fornemmelse for den enkelte

Studiet på humaniora har samtidig lært Helga, at der ikke findes én givet sandhed. Det betyder, at hun møder klienterne med åbenhed og forståelse for deres situation.

”Der er ikke én bestemt måde at arbejde med sin personlige kommunikation på. Vejen er anderledes hver eneste gang og jeg tilpasser forløbet til den enkelte,” siger Helga.

Hun får god respons fra de mennesker, hun møder i sit arbejde. De vender ofte tilbage og fortæller, hvordan hun har hjulpet dem til at holde et foredrag med stor succes.

Det er en stor drivkraft for Helga at mærke, at hendes arbejde gør en forskel for klienterne.

”Det driver mig at udvikle folk til bevidst at kunne bruge de redskaber, jeg giver dem, og overkomme nogle af de ting, der ellers har taget meget af deres energi og arbejdstid,” siger Helga med et smil.

Efter en times intens snak er Helgas kaffekop tom, og den næste aftale i hendes fyldte kalender presser sig på. Hun rejser sig til et farvel og skynder sig tilbage til lokalerne i Mejlgade, hvor en ny klient venter på hjælp til at udvikle sin talestemme og sit kropssprog.


Om Helga Halkjærs vej til at blive iværksætter

  • Helga er uddannet fra musikvidenskab i 2007
  • I 2008 startede hun firmaet Helga Halkjær
  • Hun kørte i første omgang kurser i kropssprog og stemmebrug
  • Samtidig underviste hun privat i sang og stemmemassage
  • Helga tilbyder nu også individuelle forløb i kropssprog og stemmebrug
  • Kundekredsen tæller blandt andet Aarhus Universitet, Region Nordjylland, DR, og Ingeniørhøjskolen
  • Helga driver i dag fire firmaer samtidig med at hun underviser som ekstern lektor ved Aarhus Universitet

Læs mere

Arts