Erhvervssamarbejde giver ny viden om interaktion mellem IT og mennesker

Forskere fra Centre for Advanced Visualization and Interaction (CAVI) på Aarhus Universitet samarbejder med LEGO og andre erhvervspartnere for at skabe ny viden om interaktion mellem IT og mennesker. Det giver gevinster til både forskningen og erhvervslivet.

08.04.2015 | Cecilie Asaa

Foto af en pige, der afprøver LEGO - Out of the box

LEGO - Out of the box afprøves. Når æskerne flyttes rundt bevæger Bionicle-figurerne sig på skærmen.

Portrætfoto af Kim Halskov, der er professor og centerleder ved CAVI

Kim Halskov, der er centerleder ved CAVI, samarbejder med erhvervslivet, når han forsker i interaktion mellem IT og mennesker.

På en fladskærm i Sallings legetøjsafdeling kunne man i en forsøgsperiode lege med Legos Bionicle-figurer ved at flytte rundt på et par af de fysiske æsker til figurerne på en glasplade. Projektet hed ’LEGO – Out of the box’ og var udviklet i et samarbejde mellem CAVI, Lego og Alexandra Instituttet, og et eksempel på, hvordan forskere på CAVI tænker ud af boksen.

Viden baseret på virkelige eksperimenter

Professor og Centerleder ved CAVI, Kim Halskov, deltog i samarbejdet med Lego. For ham er det nødvendigt at inddrage erhvervslivet i projekter som ’LEGO - Out of the box’. Han vurderer, at omkring 80-90% af alle de projekter, CAVI har fingrene i, sker i samarbejde med erhvervslivet.

”Det er et stærkt forskningsmæssigt kort at have en fornemmelse for, hvordan virkeligheden fungerer. Det kan vi ikke bare tænke os til. Vi bliver nødt til at basere vores viden på virkelige eksperimenter. Derfor tilstræber vi at være med i sammenhænge, som kommer så tæt på virkeligheden som muligt,” forklarer Kim Halskov.

CAVI blev etableret i 2001 og har siden haft succes med at samarbejde med en lang række større, veletablerede virksomheder. Projekterne støttes som regel af forskningsfonde,så kommercielle interesser ikke bliver styrende for projekterne. I de tilfælde, hvor CAVI alligevel engagerer sig i kommercielle projekter, som giver afkast, omsættes afkastet efterfølgende til nye forskningsprojekter.

”Det er meningen, at projekterne skal give et forskningsmæssigt afkast. Det er den primære vision med de projekter, CAVI engagerer sig i, så vi kan lære nyt om design af menneskers interaktion med IT,” siger Kim Halskov.

Ny viden eller færdigt produkt

I ’LEGO – Out of the box’ begyndte en vigtig del af den forskningsmæssige proces, da udviklingen af selve produktet var overstået. Forskerne observerede, hvordan børn legede med med skærmen og boksene, og hjemme ved skrivebordet, blev observationerne gransket nærmere og efterfølgende publiceret .

”Som forsker handler projekterne altid om kritisk at analysere projekterne i lyset af den nyeste viden på feltet og på den baggrund fremkomme med mere ny viden, så feltet udvikler sig,” siger Kim Halskov.

For forskerne ved CAVI er produktet derfor ikke målet i sig selv. Projekterne er altid sat i verden for at give dem ny indsigt i digital interaktion.

For virksomhederne kommer produktet ofte før forskningen. Olav Gjerlufsen, director i Digital Product Technology ved LEGO, fortæller, at ’LEGO – Out of the box’ efterfølgende blev et færdigt produkt, som blev installeret i mere end 100 LEGO brand stores over det meste af verden.

”Når vi vælger at samarbejde med CAVI, er det fordi, de både har en forskningsmæssig indsigt i  feltet og tekniske faciliteter til at arbejde med feltet i praksis,” siger Olav Gjerlufsen.

Løftestang for nye samarbejder

At CAVI og virksomhederne ikke altid har samme mål, er ikke et problem. For Kim Halskov handler det om at balancere mellem den kreative proces og det endelige produkt. Det får både forskerne og virksomhederne noget nyt ud af.

Seneste skud på stammen er projektet CIBIS, Creativity in Blended Interaction Spaces. Et stort anlagt projekt, hvor LEGO Education, designbureauet DesignIt, gymnasier og andre universiteter samarbejder om at undersøge, hvordan man kan bruge IT interaktivt i kreative processer.

CIBIS er lige nu i sin indledende fase, og Kim Halskov glæder sig til samarbejdet og til den inspiration projektet kan give til forskningen på CAVI.

”Det er altid en stor fornøjelse at arbejde sammen med virksomhederne, for det vi laver på CAVI handler i høj grad om at få en forståelse for, hvordan man gør brug af IT i praksis,” siger Kim Halskov.

Om CAVI

• CAVI, Centre for Advanced Visualization and Interaction, er et tværfagligt forskningscenter på Aarhus Universitet
  • Siden 2001 har CAVI arbejdet med at udforske design af  interaktivt systemer.
  • LEGO – Out of the box er blot ét af de mange projekter, CAVI har samarbejdet med erhvervslivet om
  • Andre virksomheder, CAVI har samarbejdet med er 3xn arkitekter, Musikhuset Aarhus, Bjarke Ingels Group og Moesgaard Museum.

Professor og Centerleder
Kim Halskov