Novo Nordisk rekrutterer fra Informationsvidenskab til IT graduate program

En humanistisk tilgang til IT er et stort plus, når Novo Nordisk skal have teknik oversat til et sprog, menige medarbejdere kan forstå. Fem kandidater fra Informationsvidenskab er siden 2006 sluppet gennem nåleøjet til medicinalvirksomhedens eftertragtede Business IT graduate program.

07.04.2015 | Cecilie Asaa

Foto af flag der vejrer i vinden med Novo Nordisks logo.

Hos medicinalgiganten Novo Nordisk er humanister en vigtig ressource.

”Hemmeligheden ligger i, at kandidater fra Informationsvidenskab både har en indsigt i teknikken og en social og samfundsmæssig forståelse. De er gode til både at tale med IT-leverandørerne og medarbejderne i Novo Nordisk.”

Sådan siger Susanne Kany, der er programme  manager for Novo Nordisks Business IT graduate program, når hun skal forklare, hvorfor kandidater fra Informationsvidenskab er interessante for dem.

”Hos os siger vi ikke ’uha en humanist, sådan én  kan vi ikke bruge til noget’. Vi ser en humanistisk uddannelse som et rigtig godt udgangspunkt for et job i Novo Nordisk. Det klæder vores IT-afdeling at få humanister ind,” siger hun.

Teknik er socialt

I Novo Nordisks forretningsområde Product Supply er Lars Lauridsen ansat. Han er én af de fem kandidater fra Informationsvidenskab, der er sluppet igennem nåleøjet til Novo Nordisks graduateprogrammer.

På studiet lærte han html og koder. Men det var på et basisniveau, for det er ikke meningen, at de studerende på Informationsvidenskab skal blive eksperter i at kode. De skal i stedet lære at forstå, hvad IT er og kan. Informationsvidenskab handler mere om det, der sker, når mennesker og samfund har berøring med IT.

”Teknologi er altid socialt. Det er aldrig ren teknik. Lidt firkantet kan man se IT-systemer som kasser med en masse åbninger, ledninger og slanger. Hvis man ikke prioriterer at sætte ledningerne og slangerne til mere end bare stikkontakter gennem forhandlinger og tilpasninger med de mennesker, der skal bruge systemerne, kommer det aldrig helt til at fungere,” som Lars Lauridsen udtrykker det.

Bindeled mellem mennesker og IT

I øjeblikket arbejder Lars Lauridsen med at få et stort nyt IT-system til at fungere på tværs af hele virksomheden. Udfordringen er at formidle det komplicerede tekniske system, så medarbejderne bliver trygge ved teknikken.

Netop det er en kompetence, han har med sig fra studiet på Informationsvidenskab.

”Jeg bevæger mig dagligt i et krydsfelt mellem meget teknisk funderede leverandører, projektkolleger og ikke-tekniske forretningsområder. Det kræver oversættelse begge veje – både over for dem, der har en primær teknisk forståelse, og dem, der er mest funderet i Novo Nordisks kerneprocesser. Det er helt sikkert noget, jeg har taget med mig fra Informationsvidenskab”, forklarer Lars Lauridsen.

Eftertragtet graduate program

Der er stor rift om pladserne på Novo Nordisks graduate programmer. Hvert år søger næsten 10.000 personer fra alle dele af verden om optag på programmerne, og der er kun plads til 40-60 kandidater i alt.

Et udskilningsløb med videopræsentation, telefoninterview, jobsamtale, tests og workshops indsnævrer feltet til kun de bedste kandidater.

”Vi tager kun cremen af cremen. Vi vælger dem, der er resultatorienterede, nysgerrige efter at lære nyt og har en personlig selvindsigt,” siger Susanne Kany, og forklarer at de fem kandidater, der har været igennem graduate programmet i høj grad havde de kvaliteter, der skulle til.

”Humanister er en vigtig brik i Novo Nordisk. De går igennem udskilningsløbet, fordi deres bløde værdier og menneskelige indsigt gør dem hamrende gode til at bygge bro og samarbejde i teams,” slår hun fast.

Om Novo Nordisk

• Novo Nordisk er Danmarks største medicinalvirksomhed og en af verdens førende virksomheder inden for diabetesbehandling
  • Virksomheden  blev grundlagt i 1923 og koncentrerede sig på det tidspunkt om at fremstille insuliner
  • I dag er Novo Nordisk også førende inden for andre områder. Blandt andet blødningsbehandling, væksthormonbehandling og hormonpræparater