At arbejde i Brasilien er en kunstart

Medarbejdere, der kender til sprog, politik og kultur, er i høj kurs, når det handler om at gøre sig gældende på et stort eksportmarked som det brasilianske.

06.04.2015 | Katrine Solvang Larsen

Grundfos etablerede sig på det brasilianske marked i 1998 og på trods af, at virksomheden voksede stødt og roligt, var det først fra 2012, at den for alvor fik fat i markedet.

”At arbejde med brasilianerne er en kunstart, som jeg til stadighed arbejder på at perfektionere. Men en af de satsninger, der har været med til at manifestere vores position på markedet, er arbejdet med at etablere et velfungerende tværkulturelt dansk/brasiliansk lederteam. Vi har arbejdet på at skabe en bedre sammenhæng mellem supporten fra hovedkvarteret og viden om markedet i Brasilien,” fortæller Andreas Kolind, Distribution Sales Manager, for Grundfos i Brasilien.

Vi kommer ingen vegne uden sprog

Hos de to Grundfos medarbejdere Andreas Kolind og Thomas Sørensen er der ikke tvivl om, at universiteterne er en vigtig medspiller, som kan uddanne danske kandidater til at gøre livet lettere for virksomheder på et marked som det brasilianske. Det kan for eksempel ske ved arbejde med sprog, løsning af konkrete cases, udvekslingsaftaler, besøg af undervisere fra andre dele af verden og ved målrettet at sørge for, at så mange danske studerende som muligt læser et halvt eller et helt år i et andet land.

”Der er ikke mange, der taler engelsk i Brasilien, så et godt kendskab til portugisisk enten i form af undervisning af de personer, vi sender herned, eller ved at ansætte folk, som taler portugisisk, vil være en rigtig stor fordel”, siger Andreas Kolind og suppleres af kollegaen Thomas Sørensen.

”Hvis vi i Danmark gerne vil etablere os på andre markeder, er sprog som portugisisk, spansk, fransk og tysk et must. Universiteterne må gerne slå hårdt på tromme for, at flere unge skal give sig i kast med at lære andre sprog end engelsk”.

Bedre forberedelse

Ud over sproget er der andre kulturelle barrierer, som det kan være vigtigt at være forberedt på, når man som dansker bliver udsendt til et land som Brasilien.

”Brasilien er ikke for begyndere, og jeg vil blandt andet gerne have haft et halvdagskursus i sikkerhed. Hvordan skal jeg forholde mig ift. bilrøveri, indbrud etc. Er der noget, jeg selv kan gøre for at forhindre, at det sker – så helt basal træning i sikkerhed,” siger Andreas Kolind.

Men der er også fordele ved at arbejde i Brasilien, og en af de ting, der fremhæves af Thomas Sørensen, er, at det på mange måder er nemmere at være leder i landet, da der ikke er et så stort behov for involvering som i Danmark, og beslutninger fra toppen accepteres umiddelbart.

Nyhedstype