Kandidat i informationsvidenskab designer løsninger for internationale firmaer

Brugerinddragelse og en forståelse for samspillet mellem mennesker, sociale sammenhænge og teknologi er nøgleord, når Helle Rohde Andersen sætter internationale virksomheders problemstillinger på tegnebrættet.

11.12.2015 | Cecilie Asaa

Portrætfotografi af Helle Rohde Andersen.

Helle Rohde Andersen brænder for at lytte til brugernes erfaringer, når hun designer løsningsforslag til internationale firmaer.

”I øjeblikket arbejder jeg blandt andet på en opgave for Rockwool Fonden. Vi samarbejder om at udvikle en ny indsats, der skal hjælpe udsatte unge, som står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet,” fortæller Helle Rohde Andersen.

Hun er ansat ved designbureauet Copenhagen Insitute of Interaction Design i afdelingen, der arbejder med rådgivning (CIID Consulting).

Fra sin stol som Senior Service Designer og Project Leader har hun  rådgivet store firmaer som Volvo, Novo Nordisk og Tetra Pak i alt lige fra at forstå bilisters vaner i forskellige egne af verden til at undersøge, hvordan man kan hjælpe diabetes-patienter med støtte i deres hverdag.

Virksomheders problemstillinger

Helle Rohde Andersen er uddannet fra Informationsvidenskab på Aarhus Universitet. Herfra har hun en grundig forståelse for, hvordan mennesker og teknologi spiller sammen. Viden hun trækker på hver dag.

Når kunderne kommer til hende, undersøger hun sammen med et team af medarbejdere fra CIID det problem, kunden står over for.

”Vores kunder kommer som regel med en problemstilling, de gerne vil forstå nærmere,” siger Helle Rohde Andersen, ”vores opgave er at undersøge og tegne et billede af problemet og fremkomme med et løsningsforslag.”

Designmetoder inspireret af etnografien

CIID Consulting kigger på menneskelige problematikker og undersøger ud fra brugernes synspunkt.

”Vi låner fra etnografien. Det vil sige, at vi indsamler data og leder efter inspiration, blandt andet gennem brugerundersøgelser og workshops. De indsamlede data analyserer vi efterfølgende, så vi kan tegne et billede af problemstillingen og designe et løsningsforslag,” forklarer Helle Rohde Andersen.

Eksempelvis som når de i øjeblikket undersøger, hvorfor udsatte unge har så svært ved at tage en uddannelse eller få et job. Her tager de fat i en gruppe unge, så de kan forstå problemet fra de unges synspunkt.

Kvalificerer løsningsforslag

I det arbejde bruger Helle Rhode Andersen sin viden og interesse for brugerinddragelse. Det vil sige en interesse for at forstå den menneskelige natur ved grundigt at inddrage dem i processen.

”Med min baggrund fra informationsvidenskab kan jeg kvalificere de løsningsforslag, vi laver for virksomheder,” fortæller Helle Rohde Andersen, ”jeg benytter mig af hele det analytiske apparat, jeg har fra min uddannelse, omkring hvordan mennesker, sociale sammenhænge og teknologi spiller sammen.”

Det er for hende givtigt at kunne se de år, hun har brugt på universitetet, bidrage med løsninger, der gør dagligdagen nemmere for helt almindelige mennesker.

Fakta

• Helle Rohde Andersen har læst Informationsvidenskab og Journalistisk formidling på Aarhus Universitet.
  • I august 2015 afleverede hun speciale, der handlede om, hvordan prototyper bidrager til at drive designprocesser.
  • Samtidig med sin uddannelse har hun arbejdet ved designbureauet Hatch and Bloom, haft et ophold i Berlin og taget en MA i interaktionsdesign ved CIID.
  • Helle Rohde Andersen har været ansat fire år ved CIID Consulting.