Humanistisk iværksætter gør privatøkonomi nem at gå til

Det lille iværksætter-firma Spiir forener tørre facts om privatøkonomi med humanistiske værdier. Cand.mag. i Informationsvidenskab, Rune Mai, startede firmaet med en drøm om at hjælpe så mange som muligt med at få overblik over årslønnen, inden den bliver brugt på fladskærme, tøj og rejser.

07.04.2015 | Cecilie Asaa

Portrætfoto af Rune Mai, direktør i firmaet Spiir. Rune Mai står ved siden af firmaets logo.

Rune Mai, der er direktør i Spiir, drømmer om at gøre danskerne dus med deres privatøkonomi.

I et af de skæve bindingsværkshuse i Mejlgades hyggelige baggårdsmiljø i Aarhus, finder man det lille firma Spiir. Her, i et lokale, hvor firmaets grønne signaturfarve og glade logo smiler fra bagvæggen, arbejder en håndfuld ildsjæle målrettet på at gøre privatøkonomi nemmere at have med at gøre for deres brugere.

Det er humanistiske værdier, der gennemsyrer Spiirs koncept, selvom man skulle tro, at det var tunge tal og kedelig økonomi, firmaet vægtede højest. Men her er det mennesket, der er i centrum, ikke penge eller teknik. Og det er ikke tilfældigt, at direktør Rune Mai er initiativtager til firmaet.

”Jeg har en bevidsthed med mig fra Informationsvidenskab om, hvordan IT påvirker os som mennesker, og hvilken betydning IT har i samfundet. Studiet handler hverken om et ensidigt fokus på teknik eller økonomi. Det handler om at behandle teknik og økonomi som hjælpeværktøjer for mennesker,” siger Rune Mai.

”Spiir handler netop om at give mennesker indsigt og forståelse ved hjælp af teknik,” forklarer han.

Få overblik og spar penge

”Frihed du fortjener,” lyder firmaets budskab, og slår fast, at Spiir er et firma, hvor det ikke er økonomi og tørre tal, der er i fokus.

”Spiir er et livsspejl. Det er et redskab, hvor brugerne nemt og enkelt får overblik over deres forbrugsmønstre og –vaner. Privatøkonomi er en kedelig måde at sige, at vi alle lever et liv, der koster penge. I Spiir vil vi gerne gøre op med, at privatøkonomi har så kedeligt et image,” forklarer Rune Mai.

Rune Mai ser alt for mange banker, der bestemmer slagets gang med spidsfindige forbrugslån, supermarkedernes metoder til at lokke mere ned i indkøbskurven og fitnesscentre med abonnementer, folk ikke bruger.

”Der er mange, der har et abonnement til et fitnesscenter, fordi de har en intention om at få motioneret. Men reelt set snører de kun sportsskoene to gange om måneden. Så går der 200 kr. om måneden til det. Det er 2400 kr. om året, man kunne have brugt på noget andet. I stedet kan man løbe en tur i skoven de to gange om måneden, man får lyst” siger Rune Mai.

”Hvis ikke man har brug for de ting, man køber, så er der ingen grund til at bruge penge på det. De fleste kan let spare 1000 kr. om måneden bare ved at lave et hurtigt tjek med Spiir,” forklarer han.

Fra privatansat med topløn til ildsjæl med humanisme i front

Ideen til Spiir opstod, fordi Rune Mai selv havde rod i økonomien. Han tjente 75.000 kr. om måneden som udviklingschef ved DBA, da det gik højt, og pengene fossede blandt andet ud af kontoen til en dyr hobby på vin, indtil Rune Mai stoppede op og kiggede sig selv i livsspejlet.

”Jeg blev træt af, at mine budgetter aldrig passede med mit forbrug, så jeg lavede et simpelt regneark, hvor jeg hurtigt fik øje på hullerne i min økonomi”, fortæller han.

Den bevidsthed fik han lyst til at give videre til andre, og så var ideen til Spiir født. Han kvittede jobbet og blev iværksætter. Det er en beslutning, han ikke fortryder i dag. Spiir har tværtom givet ham endnu mere lyst til at øge folks bevidsthed om forbrugsvaner.

De oplysninger, Spiir indsamler om brugerne, kan således også bruges til forholdsvis retvisende statistikker over danskernes privatforbrug. Sådanne tal kan blandt andet være med til at optimere butikkers indkøb af varer efter, hvad der reelt bliver solgt, så madspil eksempelvis mindskes.

En bevægelse, der ikke er startet endnu

Rune Mai taler begejstret om det lille virksomhedseventyr, også selvom det ikke er de store penge, der ruller ind i foretagendet. I øjeblikket tjener Spiir kun penge på at formidle en fordelagtig forsikring til brugerne samt på konsulentopgaver ud af huset.

Selve kernen i Spiir, at hjælpe brugerne med at få overblik over den private pengekasse, er en gratis service. Alle kan frit oprette en profil på Spiirs hjemmeside og granske deres økonomi.

Det bekymrer ikke Rune Mai. For ham er det ikke pengene, det kommer an på, men at kunne gøre en forskel ved at hjælpe andre mennesker.

”Spiir er en bevægelse, vi ikke har formået at starte endnu”, som han siger med erhvervsmanden og bestyrelsesformand i Spiir, Lars Kolinds ord.

Rune Mai håber på, at Spiir i fremtiden kan hjælpe endnu flere mennesker. Blandt andet drømmer han om at udvikle en app, der automatisk analyserer brugernes økonomi og sender beskeder, når man har brugt lidt for mange penge på sko eller byture. Så bliver det rigtig nemt at være bevidst forbruger.

Om Spiir

• Spiir er en tjeneste på nettet, der nemt og effektivt giver brugerne overblik over deres økonomi.
  • Brugere kan gratis oprette en profil, loade alle poster fra bankkonti ind og lade Spiir sortere posterne i bunker og generere grafer med et overblik over økonomien.
  • Firmaet gik i luften i 2011 og har adresse i Mejlgade i Aarhus.
  • Cand.mag. i Informationsvidenskab, Rune Mai, startede firmaet sammen med en ven.