Humanister fik tip til jobsøgningen

Kan du sætte ord på, hvad der gør dig unik og attraktiv til en stilling i en virksomhed, der ikke traditionelt ansætter humanister? Og kan du fortælle det, så ansættelsesudvalget husker dig? Så er du godt på vej til fast løn, kolleger og personalegoder.

07.10.2015 | Cecilie Asaa

Portrætfoto af Michael Stubbe, HR manager ved Kamstrup.

HR manager Michael Stubbe fortalte, at humanister skal skille sig ud fra mængden, når de søger stillinger ved virksomheder, der ikke traditionelt ansætter humanister.

23 opmærksomme studerende fulgte Den Humanistiske Ambassades første oplæg i kursusrækken ’Indsigt i erhvervslivet for humanister’.

Den erfarne HR manager, Michael Stubbe, var på besøg fra ingeniørvirksomheden Kamstrup. Han delte sine bedste trick til at stå som en stærk kandidat, når man som humanist søger job i virksomheder, der ikke traditionelt ansætter humanister.

Sælg din værdi for virksomheden

”Du skal kunne slå fast over for virksomheden, lige præcis hvilke unikke kompetencer, du kan bidrage med.” Det var ét af de vigtige fif, Michael Stubbe gav de studerende.

Han forklarede, at man skal sælge den værdi, man kan tilføre virksomheden. For så kan man skille sig ud fra mængden, og blive husket som en overbevisende kandidat til jobbet.

Ansætter kendte profiler

Michael Stubbes udgangspunkt var den ingeniørvirksomhed, han kommer fra. En virksomhed han mente, kunne blive bedre til at ansætte flere humanister.

Kamstrup ansætter humanister i kommunikations- og HR-stillinger. Derudover ansætter de, som så mange andre virksomheder, i overvejende grad profiler, de kender i forvejen. Altså ingeniører.

Michael Stubbe mener, at  humanister har en række kvaliteter, virksomheder som Kamstrup kan få meget ud af - også i andre stillinger end inden for HR og kommunikation.

Han nævnte selv, at ’userexperience’ vil være et oplagt område for humanister at arbejde med. For humanister er generelt dygtige analytikere og er gode til menneskelige relationer, understregede han.

Eksempler på din unikke kunnen

Michael Stubbe lagde vægt på, at man som jobsøgende skal være skrap til at sætte ord og eksempler på sine kvaliteter i ansøgninger og til jobsamtalen. I særlig grad, når man som humanist søger stillinger, der ikke umiddelbart matcher den profil, man kommer med.

Kan du eksempelvis lave grundige brugerundersøgelser for en virksomhed som Kamstrup, fordi du er dygtig til at stille gode spørgsmål og lytte til svarene? Er du en ørn til at oversætte teknisk tungt sprog til almindelige gloser? Eller noget helt tredje?

”Sæt ord på det, gør det synligt, vis hvad du kan, så virksomheden kan se dit potentiale,” sagde Michael Stubbe.

CV’et underbygger din værdi

Du kan komme langt med at gøre dit ’unikke jeg’ synligt. Men du skal underbygge det med et solidt CV. Michael Stubbe læser altid CV’er som det første. Han leder efter de tre til fem vigtigste kompetencer, jobbet kræver. Er de ikke at finde i CV’et, bliver ansøgningen kasseret.

Faglige kvalifikationer og erhvervserfaring er altså ikke uundværligt. Men når først du er kommet gennem nåleøjet med CV’et, er det vigtigt at kunne brænde igennem med dine helt særlige kendetegn og værdi for virksomheden. Ellers havner ansøgningen alligevel i skraldespanden.

Sælg dig selv humanist

Flere gange i løbet af oplægget sagde Michael Stubbe, at han elsker at arbejde sammen med hele, kløgtige mennesker. Og her tænker han også på humanister.

Men han gjorde det samtidig klart, at som humanist har du en opgave med at gøre din profil relevant for virksomheden. Især i en teknologitung virksomhed som Kamstrup.

”Når du søger en stilling, hvor du rammer ved siden af med din humanist-profil, tæller de personlige særkender 70% over for 30% faglighed,” mente Michael Stubbe.

Du er derfor tvunget til at tænke ud af boksen og begejstre virksomhederne med det, du kan, og den du er.

Om kursusrækken

• I efteråret 2015 afholder Den Humanistiske Ambassade otte oplæg, der giver humanister indsigt i jobmuligheder i erhvervslivet
  • Oplægsholderne kommer fra private virksomheder
  • Alle studerende på Arts kan tilmelde sig oplæggene