Arkitektfirmaet CEBRA vinder med akademiker som kommunikatør

Hos arkitektfirmaet Cebra er fordomme om den knastørre akademiker manet i jorden. Ved at ansætte en kunsthistoriker til at tage sig af virksomhedens kommunikation har Cebra fået øjnene op for, at humanisters glæde ved at sætte sig ind i store mængder viden er værdifuldt, når arkitektur skal fra tegnebrættet og ud i verden.

08.04.2015 | Cecilie Asaa

Portrætfoto af Lars Schäfer.

Kunsthistoriker Lars Schäfer har gjort arkitektfirmaet CEBRAs fordomme om akademikere til skamme.

På tegnestuen Cebra i Aarhus bliver der tegnet på livet løs. Mottoet er, at det skal være sjovt at lave bygninger. Arkitekt Mikkel Frost er kreativ chef og sammen med to andre arkitekter indehaver af Cebra. For ham er den kreative proces, at få ideer og tegne bygninger alfa og omega. Billeder siger ham mere end tekst, og kan han vælge, går han uden om tykke tunge bøger.

Det lå ikke i kortene, at Mikkel Frost skulle ansætte en kunsthistoriker til at varetage arbejdet med kommunikation i Cebra.

”Når jeg møder en akademiker, så er det første, jeg tænker, hvor verdensfjern denne person mon er på en skala fra 1-10. Det er sat på spidsen, men for mig at se, er det simpelthen for langhåret og kedeligt, det der foregår på universitetet,” siger Mikkel Frost.

Akademikerfordomme gjort til skamme

Fordommene om den verdensfjerne akademiker måtte Mikkel Frost tage op til revision, da Cebra havde kunsthistorikeren Lars Schäfer i praktik som kommunikationsmedarbejder og senere ansatte ham som ansvarlig for firmaets kommunikationsarbejde.

”Lars bidrag er meget værdifuldt for Cebra. Det kommunikative niveau er blevet hævet væsentligt, efter vi har ansat ham,” siger Mikkel Frost.

De egenskaber ved akademikere, Mikkel Frost så som ulemper er ved ansættelsen af Lars Schäfer, vendt til fordele. For når Lars Schäfer har næsen i bøgerne, så kommer der velformidlede tekster ud af det, når han igen løfter hovedet.

”Lars bliver ikke overvældet af store mængder stof, han skal sætte sig ind i og formidle videre. Jeg ville knække nakken på de bøger. Jeg vil bare tegne. Lars, han elsker at læse om arkitektur, tilegne sig ny viden og skrive om den, så almindelige mennesker forstår det,” forklarer Mikkel Frost.

Godt rustet til Cebra

Lars Schäfer har aldrig været i tvivl om, at han ville passe ind hos Cebra. Hans opgave er helt konkret at sætte ord på de arkitektoniske projekter, de kreative arkitekter finder på. Det har fem år med studier i kunsthistorie og medievidenskab rustet ham godt til.

Interesse for arkitektur under studierne i kunsthistorie har givet ham en indsigt og et sprog omkring arkitektur, mens medievidenskab gav ham viden om formidling gennem forskellige medier. Det er kompetencer, han bruger dagligt i Cebra, når han oversætter bygninger til tekst i blade, på blogs eller hjemmesider.

”Jeg synes det er spændende at sætte mig ind i kompleksiteten i arkitekternes kreative proces og gøre det spiseligt for lægmand. Arkitektuddannelsen er en praksisorienteret uddannelse, hvor arkitekterne lærer at tegne og planlægge de bygninger og byer, som skal omgive os. Det ligger langt fra en akademisk uddannelse. Men det har alligevel en æstetisk snitflade til kunsthistorie, som gør, at jeg har nemt ved at sætte mig ind i de bygninger, arkitekterne tegner,” fortæller Lars Schäfer.

Ville ansætte en humanist igen

Hvis Lars Schäfer forlod Cebra, og Mikkel Frost skulle ud at finde en erstatning, ville han uden at blinke kigge efter en humanist igen. Han har fået smag for Lars Schäfers kvaliteter, der har vist sig at være den helt rigtige brik i firmaets puslespil.

”Da vi ansatte Lars havde vi både arkitekter og journalister til samtale. Men problemet var, at en arkitekt højst sansynligt ville kigge sultent efter arkitektarbejdet, og en journalist ville være for Ekstra Blads-forenklende og ikke have nok ballast til jobbet. Lars er helt med fra starten, når det handler om arkitektur, og så skriver han meget bedre om arkitektur, end jeg selv ville kunne gøre,” siger Mikkel Frost.

Mikkel Frost tror, at de har fundet en af de mindre verdensfjerne humanister i Lars Schäfer. De tørre forskertyper findes stadig derude, og de er efter Mikkel Frosts mening bedst egnet til at blive på universitetet. Hvis det stod til ham, skulle universiteterne nedtone frygten for ’den onde storkapital’ og ruste deres kandidater bedre til erhvervslivet. Så ville flere, som han, få øjnene op for humanisterne.

Om Cebra

• Cebra blev grundlagt i 2001 af arkitekterne Mikkel Frost, Carsten Primdahl og Kolja Nielsen og har adresse på Vesterbrotorv i Aarhus
  • Firmaet byder ind på udfordrende projekter, hvor de kan nytænke arkitektur
  • Blandt nogle af Cebras mest kendte bygninger er Isbjerget i Aarhus, Streetdome i Haderslev og Experimentarium i Hellerup